salicilna kiselina

Mnoge nas je salicilna kiselina oduševila. S druge strane, nekima nije uradila ništa ili im je napravila totalni haos na licu. Iako se pridržavaš uputstva – zašto ne deluje?

Par reči o salicilnoj kiselini

Čuvena salicilna kiselina opšte je poznata među osobama sa problematičnom kožom. Ona prodire duboko u pore, čisti ih i sprečava da se zapuše. A šta nastaje kada se zapuše? Pa bubuljice i mitiseri. Tako da, osim što ubrzava njihov prolazak, ona deluje i preventivno. Takođe reguliše lučenje sebuma, pa je masnokošci obožavaju. Ali da bi salicilna kiselina pružila rezultate, neophodno je da se pridržavaš ovih „zlatnih pravila“.

"Zlatna pravila“ za korišćenje salicilne kiseline

  • Nanosi se na suvu kožu samo dva-tri puta nedeljno
  • Ako nemaš problematičnu ili masnu kožu, koristi je samo kao spot tretman – direktno na bubuljici
  • Neophodno je da uz salicilnu kiselinu (a i bez nje) koristiš kremu za lice

4 razloga zašto ti salicilna kiselina ne deluje

Iako se svega pridržavaš i pažljivo je koristiš, ona i dalje ne radi? Umesto da odmah odustaneš od nje ili da navališ na još češće korišćenje, proveri zašto je moguće da ti salicilna kiselina ne deluje.

Koristiš je prečesto ili ne koristiš kremu

Ne čistiš kožu dvostrukom metodom čišćenja

Krema za lice je neophodna, bez obzira da li u rutini imaš salicilnu kiselinu ili ne jer je ona tu da zaštiti kožnu barijeru i zadrži vlagu. Kada je nemaš u rutini, a još uz to koristiš i salicilnu kiselinu, koža može postati dehidrirana (fali joj voda), pa luči još više sebuma. Zbog toga bubuljice mogu izlaziti kao lude, pa čak i mitiseri.

Šminka, SPF, kreme na bazi ulja… sve to zapušava naše pore i može ostati „zarobljeno“ u njima ako ne primenjuješ dvostruku metodu čišćenja. Umivalice na bazi vode (gel ili pena za čišćenje) često nisu dovoljne da „razbiju“ masnoću. Zbog toga je neophodno da pre toga lice očistimo uljanim čistačem ili micelarnom vodom, pa tek onda umivalicom na bazi vode.

Na ovaj način će ti koža biti cakum-pakum čista, a šansa za aknama minimalna.

Faza čišćenja je normalna

Da li si čula za „fazu čišćenja“? Ovaj proces je normalan kada koristiš kiseline ili retinol zbog toga što oni ubrzavaju obnovu ćelija. To znači da će one akne koje su tek u „nastajanju“ i još uvek nisu izbile na površinu, brže izbiti. Obično traje od 4 do 8 nedelja, pa je vrlo moguće da zbog toga ne vidiš odmah rezultate. Ne zaboravi, salicilnoj kiselini je najčešće potrebno oko 12 nedelja da bi pokazala maksimalan efekat.

Salicilna kiselina prosto ne odgovara tipu kože ili tipu akni

Zašto imamo toliko aktivnih sastojaka protiv bubuljica? Zato što salicilna kiselina ne odgovara svima jer je naša koža jedinstvena. Postoji pregršt sastojaka protiv akni – niacinamid, ulje čajevca, retinol, benzoil-peroksid, cink – sigurno ćeš naći neki koji ti „radi posao“.

Kakvo je tvoje iskustvo sa salicilnom kiselinom?