kako kombinovati bakuchiol?

Možda si čula za bakuchiol ali da li znaš da je to u stvari prirodni retinol minus neželjene reakcije, crvenilo i iritacije? Ovaj sastojak ima dugu tradiciju u Kini, a tek se nedavno pojavio kod nas i preti da postane broj jedan kada je u pitanju anti-age nega.

Da li je bakuchiol u stvari prirodni retinol?

Po čemu je bakuchiol tako poseban?

Zapravo baš i nije – građa im je skroz drugačija. Bakuchiol je prirodan biljni ekstrakt, dok se retinol dobija hemijskim putem.

Međutim, istraživanje je pokazalo da imaju gotovo identičan efekat protiv bora. I jedan i drugi sastojak podstiču proizvodnju kolagena, zbog čega koža postaje sve elastičnija i zategnutija.

Osim toga, deluju i protiv akni i hiperpigmentacija na koži – crvenih ili braon flekica, ubrzavaju obnovu ćelija i ujednačavaju izraženu teksturu. Dakle, benefiti su vrlo slični ali nemaju veze jedan sa drugim.

Kada je retinol u pitanju, pored odličnih rezultata koje pruža protiv znakova starenja, uz njega idu i neželjene rekacije. Često je potrebno nekoliko nedelja kako bi se koža navikla na njega, uz intenzivnu hidrataciju i sve češće korišćenje.

S druge strane, bakuchiol uopšte ne izaziva iritacije. Za razliku od retinola, ne isušuje kožu i možeš ga odmah koristiti u rutini nege lica svakog dana. Iako ga preporučujemo svakodnevno, uz bakuchiol nije neophodna krema za lice sa zaštitnim faktorom. To znači da ne čini kožu fotosenzitivnijom (osetljivijom na sunce), kao retinol i kiseline.

Isto tako, možeš ga bez brige kombinovati sa svim drugim aktivnim sastojcima – odlično se slažu.

Sa čime kombinovati bakuchiol?

Bakuchiol i retinol: moćni anti-age duo

Za neverovatan efekat protiv čak i dubokih bora, upari bakuchiol i retinol i sigurno ćeš biti oduševljena. Obično je potrebno 12 nedelja da bi se uverila u benefite ovih sastojaka ali u kombinaciji je velika šansa da ih primetiš još brže. Ipak, ovakva nega lica zahteva kremu sa zaštitnim faktorom, zato obavezno vodi računa o tome.

Bakuchiol i salicilna kiselina: za problematičnu kožu

Istraživanja su pokazala da bakuchiol ubrzava obnovu ćelija. To znači da će one akne koje još uvek nisu izbile na površinu kože brže izbiti i moći ćeš da ih „saniraš“ salicilnom kiselinom. Ali takođe, bakuchiol deluje i preventivno protiv bubuljica, pa će se pojavljivati u sve manjoj meri dok ih se u potpunosti ne rešiš.

Bakuchiol i AHA kiseline: reci zbogom flekicama!

Ako imaš hiperpigmentacije od akni ili sunca, onda znaš koliko one mogu biti uporne. Često se zadrže na licu nekoliko nedelja, pa čak i meseci. U kombinaciji sa AHA kiselinama, možeš ih brzo ujednačiti, čak i smanjiti njihovu pojavu ali nikako ne zaboravi SPF.

Da li bi dala šansu ovom inovativnom sastojku i sa čim bi ga uparila?