Neke od sastojaka obavezno izbegni ako si u drugom stanju. Serum koji se sigurno najviše ne preporučuje, kada je u pitanju nega lica, je retinol ali ipak postoji način da ga koristiš bez ikakve brige.

Pre par meseci, drugarica mi se pohvalila kako se konačno dočepala The Ordinary seruma sa retinolom, čak dve bočice je kupila jer se inače teško dolazi do njih. S obzirom da je u tom momentu jesen tek počela, jedva je dočekala da navali na njih jer svaki ljubitelj kozmetike zna da se cele godine samo septembar čeka zbog retinola i čudesa koje ovaj sastojak pruža.

Ne znam da li je prošlo dve nedelje – javlja mi da je trudna
 
Sumnjam da već nisi sa više strana čula da je retinol jedan od sastojaka koji obavezno treba da preskočiš za vreme trudnoće i dojenja. I prema istraživanjima, zaista jeste tako – najsigurnije je da ga ostaviš neko vreme po strani.

Kako da ga ipak koristiš i u toku trudnoće?

Rešenje postoji i u potpunosti je bezbedno jer nam dolazi iz prirode – čuveni bakuchiol. Nema apsolutno nikakve veze sa retinolom, a opet ima. U pitanju je 100% biljni ekstrakt, dok se retinol s druge strane dobija hemijskim reakcijama na sintetički način. Njihova struktura je skorz različita ali najvažnija stvar je ista – EFEKAT!

Istraživanje je dokazalo da su rezultati korišćenja seruma sa bakuchiol-om gotovo isti po pitanju smanjenja dubine bora ali osim toga, deluje i na flekice na licu i ujednačava izraženu teksturu.
 

Još jedna pozitivna strana je da uopšte ne isušuje kožu. Kada sam koristila retinol, moja suva koža i on se nisu tako dobro slagali, peckalo me je šta god da namažem, posebno oko očiju. A možda i najbolje od svega – neće ti biti neophodan SPF jer ne čini kožu osetljivijom na sunce, čak ni leti, pa ga bez problema možeš poneti i na more!

Koja koncentracija je najbolja?

Verujem da i tebe nervira kada na serumu piše velikim slovima RETINOL, a u stvari se ispostavi da je negde na dnu liste i to njegov najslabiji derivat koji u principu neće uraditi ništa. Što je viša koncentracija – efekat će biti jači ali neka minimalna je 0.3-0.5%, pa do 1%.

Naše BIONA Bakuchiol hranljivo ulje sadrži 1% u laganoj kombinaciji nekoliko vrsta ulja, pa će pored anti-age efekta čak i dobro nahraniti kožu. Dovoljno je da par kapi umasiraš svake večeri pre spavanja ali zbog toga što nije teško i masno, možeš ga koristiti i ujutru.

Jesi li razmišljala da uvedeš čuveni „prirodni retinol“ u svoju rutinu? Piši mi ako imaš još neke nedoumice!