retinol za trudnice

Jedan od glavnih sastojaka za negu lica koji je „bauk“ za trudnice je retinol. Ali kako da ga ipak bezbedno koristiš i u drugom stanju?

RETINOL za trudnice: Da, i to potpuno bezbedno

Osim određenih namirnica, lekova, u trudnoći je neophodno izbegavati i neke aktivne sastojke, posebno u visokim koncentracijama. Među njima je, naravno, i retinol.

Dok su neki sastojci dozvoljeni u niskim dozama, retinol za trudnice je u potpunosti zabranjen. Pa kako onda da ga ipak koristiš?

Prirodni retinol za trudnice

Poslednjih nekoliko godina, bakuchiol, prirodna alternativa retinola, postao je prava zvezda u svetu kozmetike.

On je strukturom i hemijskim sastavom potpuno drugačiji od retinola jer je 100% prirodan.

Međutim, ono što povezuje bakuchiol i retinol je njihov identičan efekat.

Istraživanje je pokazalo da krema sa 0.5% retinola i krema sa 0.5% bakuchiol-a jednako dobro deluju protiv znakova starenja.

Ipak, studije su pokazale da se u jednom razlikuju: to su neželjeni efekti. 

Dok retinol često izaziva crvenilo, peckanje i dehidrira kožu, bakuchiol nema neželjene reakcije (osim mogućeg blagog crvenila u početku korišćenja kod izrazito osetljive kože).

Kako se koristi bakuhciol?

Bakuchiol možeš koristiti svakog dana. Za najbolji efekat ga nanosi i ujutru i uveče. Dolazi u bočici kao dodatak kombinaciji ulja (1% bakuchiol-a) ili u kremi sa niacinamidom i umirujućim ekstraktima (0.5% bakuchiol-a).

Predlažemo da u jutarnjoj rutini nakon čišćenja lica naneseš BIONA Bakuchiol kremu za lice. A zatim, u večernjoj rutini, umesto kreme (ili uz kremu) koristi BIONA Bakuchiol lagano ulje.

Kada da očekuješ efekat?

Za vidljive efekte retinola neophodno je sačekati oko 12 nedelja zbog toga što se uglavnom izbegava korišćenje svakog dana. Međutim, bakuhciol možeš koristiti dva puta dnevno, zbog čega prve rezultate možeš videti već za 4-8 nedelja. Nije li to sjajno?