Poznato je da bakuchiol nazivaju „prirodnim retinolom“ ali i da nemaju nikakve veze jedan sa drugim. Njihova struktura se totalno razlikuje – bakuhciol je prirodni ekstrakt, dok se retinol dobija hemijskim putem, a jedino što ih čini gotovo istim je efekat.

Razlika u ceni - šta je skuplje?

A šta kažu istraživanja?

Doziranje ova dva sastojka je vrlo slično jer 1% retinola odgovara efektu koji pruža 1% bakuchiol-a. Zbog toga je vrlo lako uporediti njihove cene. Nakon sprovedene ankete na našem instagram profilu, većina je pretpostavila da retinol ima višu cenu. Međutim, istina je da je bakuhciol višestruko skuplji, pa ga zbog toga proizvođači vrlo retko biraju kada je formulacija anti-age seruma u pitanju.

Retinol se izučava godinama unazad i njegov efekat je odavno dokazan na koži. Studije bakuchiol-a su novije ali potvrđuju da su rezultati korišćenja kreme sa 0.5% retinola i kreme sa 0.5% bakuhciol-a kroz 12 nedelja gotovo identični. Oba sastojka ujednačavaju onu izraženu teksturu kože, smanjuju dubinu bora i deluju protiv flekica na licu.

Derivati - zabluda ili istina?

Da li i se ti osećaš „obmanuto“ kada na bočici vidiš da veliki natips – retinol serum, a onda se ispostavi da se nalazi u sastavu samo u tragovima ili je čak u pitanju derivat. Derivat znači da nije u pitanju čist aktivni sastojak, već njegov slabiji oblik. Podrazumeva se da je tada i efekat manji, tako da obavezno obrati pažnju kada kupuješ jer serumi za lice nisu uvek tako „magični“ kako ih predstavljaju. Dobra vest je da bakuchiol nema svoj derivat, već se uvek nalazi u svom izvornom obliku, pa ne moraš da brineš da li će pokazati rezultate ili ne.

U slučaju da želiš da pružiš šansu u inovaciju i uveriš se u već dokazani efekat, za tebe je bakuchiol. Posebno je pogodan ako imaš osetljivu kožu koja reaguje na aktivne sastojke jer bakuchiol ne isušuje i ne iritira, za razliku od retinola uz koji je ipak potrebna „pojačana“ hidratacija i krema za lice sa zaštitnim faktorom.