retinol

Ako koristiš retinol, onda znaš da nikako ne sme da se koristi tokom dana, već samo noću. Kako da ga ipak koristiš ujutru i uveče za još bolji efekat?

Kako bezbedno koristiti retinol i tokom dana?

Hmm, tek što si se uverila u to koliko serum sa retinolom zapravo radi, došlo je proleće. Znaš da neki aktivni sastojci čine kožu osetljivijom na sunce (postaje podložnija oštećenju koje uzrokuje UV zračenje). E pa, retinol je na vrhu liste!

Zbog toga, ne samo da se preporučuje da koristiš SPF uz njega i tokom zime, nego se uošte ne bi trebao koristiti tokom proleća i leta. A kamoli tokom dana!

Sumnjam da možeš čekati do jeseni da opet gledaš kakve divne promene pravi na tvojoj koži. Ipak, ostavi ga nekoliko meseci po strani i nikako ga ne koristi u dnevnoj rutini, čak ni zimi!

Retinol u jutarnjoj rutini nege

Kako koristiti retinol i tokom leta?

Rešenje postoji i zove se: bakuchiol. To je prirodni sastojak, 100% biljni ekstrakt koji svojim efektom podseća na retinol. Zapravo, istraživanje je pokazalo da imaju identično dejstvo – smanjuje dubinu bora, deluje protiv flekica i pruža efekat zatezanja.

Jedina razlika je što, osim hemijske strukture, bakuchiol može da se koristi i ujutru i uveče. Za razliku od retinola, ne čini kožu fotosenzitivnijom i možeš ga bezbedno koristiti čak i bez kreme sa zaštitnim faktorom.

S obzirom da prirodna alternativa retinola, bakuchiol, ne čini kožu osetljivijom na sunce, može da se koristi tokom cele godine. Pa čak i leti! 

To znači da možeš uživati u fenomenalnom anti-age efektu bez pauze u letnjim mesecima. Dok ga nisam otkrila, uvek sam se stresirala da li sam stavila dovoljno SPF-a zbog retinola, kada sam ga obnovila i slično.

Iako ga preporučujem, SPF uz bakuchiol nije neophodan.

Ako se premišljaš i skeptična si, razumem te. Kako neka tamo biljka odjednom može da bude toliko dobra kao retinol? Stvar je u tome da se bakuchiol već vekovima koristi ali tek nedavno je postao popularan. Zapravo, čak ni ne postoji toliko seruma sa bakuchiol-om jer je višestruko skuplji u odnosu na retinol.

Ali, ono što je sigurno, njegov efekat ćete oduševiti, posebno kad budeš mogla da ga koristiš i ujutru i uveče, svaki dan. Zar to ne zvuči sjajno? 😊